Categories
Articles Història

Son Coletes: de barbàrie feixista a memòria antifeixista

TEXT: Tomeu miquel | @Btomeumiquel
Foto: Lluís Vecina Rufiandis

“La història s’escriu amb la sang de qui perd”. És un tòpic, però no per això és menys pertinent. Som nosaltres, com a societat, qui tenim el poder de posar èmfasi en determinats elements del passat. No ens podem resignar a que el que ens contem de la nostra pròpia història sigui el que ens diuen els relats que s’han institucionalitzat. La voluntat de controlar, les dificultats per convèncer i la necessitat d’imposar-se són part essencial de l’entramat hegemònic. La cultura de la por arrela; l’estratègia del terror és implacable. A Manacor, un dels principals nuclis de la repressió feixista a Mallorca, encara fins al dia d’avui, se sap el que s’ha volgut que se sàpiga.

Categories
Articles Cultures

El punk no mor…

Text: tomeu canyelles | @tomeudeportol

El punk no mor, diuen, però què passa quan ho fan persones que l’emmirallen? Aquests darrers anys –2019 i 2020– han estat especialment tràgics per a l’escena del punk illenc. Mallorca perdia als seus dos patriarques majors: Rafa Aguilar (Eskoria) des de la Part Forana i Jaume Triay (Cerebros Exprimidos) des de Ciutat, traçaren les línies mestres d’una subcultura quan aquesta encara era vista per molts com una moda passatgera, extravagant.

Categories
Articles Cultures

“Si vius a la Soledat, creixes pensant que pots acabar a dins la presó”

En la casa grande. Relats contra la presó i la repressió
Text: Pere J. Garcia Munar | @pjgarciamunar

En Pep Capó Rosselló –Pep Punki pels amics– és, possiblement, un dels millors escriptors actuals d’aquesta terra. En la casa grande (Calumnia, 2019) és el seu tercer llibre de relats breus després de Canciones para Elena (Insomnus, 2009)  i Vivo en la Soledad (Calumnia, 2015). El llibre és fruit de tot un procés i sorgeix de la necessitat de contar les seves vivències després de treballar gairebé cinc anys a la presó com a tècnic de manteniment a una d’aquestes empreses enormes que fan de tot a tot arreu.

Categories
Articles Entrevista

Terranostra. Supermercat cooperatiu

Text: albert HERRANZ
Il·lustracions: Ariadna suari | @arisu.ari | paula franco | @paudedau

M’he reunit amb na Maria i en Txiqui per parlar del projecte de supermercat cooperatiu que obrirà a finals d’any a Palma. Actualment, compta amb més de 200 sòcies i amb un local a Palma. Com va essent normal en aquests dies de COVID-19, l’entrevista es va fer per videoconferència.

Categories
Articles Territori

Interrogants sobre el territori turístic balear

Text: macià blázquez | professor de geografia de la uib | @maciablazquez
Il·lustració: soma | @soma.marc

Molts col·lectius ecologistes debaten sobre la transformació territorial deguda al turisme, a les Illes Balears i a d’altres espais intensament turistificats: d’aquí a prop, a la costa peninsular o les Illes Canàries; o de més enfora: Venècia, Amsterdam, la República Dominicana, Costa Rica o Bahia, per posar l’exemple d’una nova ciutat de 40 hectàrees, Aguaduna, que es pretén urbanitzar amb capital dels Matutes.

Categories
Articles Internacional

Sostenir la vida, transformar el món.

Les defensores mesoamericanes de drets humans enfront de la pandèmia capitalista
Text: Marusia López Cruz | @MarusiaLC
Il·lustració: Petita lechatrose | @petitalechatrose

A Amèrica Llatina, com a altres regions del món, la pandèmia ha resultat ser el pretext perfecte per augmentar l’autoritarisme. Cada país del continent conta la seva pròpia història i particularitats i, fins i tot, podem veure esforços legítims a alguns del que presenten un tall més progressista per afrontar l’emergència sanitària sense recórrer a la repressió. No obstant això, a tots els casos, la resposta a la pandèmia, lluny de permetre un canvi de paradigma, està servint per profunditzar les desigualtats, afavorir els interessos del gran capital i normalitzar la por i el control social.

Categories
Articles Orquidea i la vespa

Sortir del desert: un tast de Tiqqun.

Filosofia política radical per al segle XXI. De com el vitalisme deleuzià i el joc situacionista s’hibriden amb l’acció directa i la comuna habitada a la recerca d’una revolució efectiva.

Pensàvem que el col·lapse del món tal com el coneixem arribaria amb el pic del petroli, les guerres pels recursos i el declivi inevitable del capitalisme. Però el que avui està posant en escac la nostra civilització i accelerant aquest procés és un virus, una pandèmia inesperada amb conseqüències imprevisibles a llarg termini. En el moment que escrivim aquestes ratlles, vivim una caiguda abrupta i històrica de l’economia real i un desplegament de tècniques de control i disciplinàries cada cop més dures.

Categories
Actualitat Articles

Només els llogaters salven els llogaters

Només els llogaters salven els llogaters. La Vaga de Lloguers a Mallorca, la lluita per l’habitatge en plena pandèmia.
AUTOR: Marky V. | Twitter: marky_vj
IL·lustracions: Marco dot | Twitter: sublinismo

El 1 d’abril, va començar la Vaga de Lloguers a Mallorca convocada pel Sindicat de Llogaters. Al mateix temps sortien convocatòries similars per tot l’Estat i es creaven comitès de vaga a desenes de barris i pobles. Aquí el comitè es va formar principalment amb membres del Sindicat de Llogaters i Stop Desnonaments. Per entendre la transcendència que té la vaga basta saber que aquesta és la primera vaga de lloguers que es fa a l’Estat Espanyol des de 1931. En aquella ocasió va ser impulsada per la CNT, els sindicats de barri i els comitès de defensa.

He parlat amb un afiliat al Sindicat per conèixer de primera mà com es va desenvolupar la vaga.